Peynir Altı Suyu İçeren Lezzetli Peynirler

Genel

Peynir Altı Suyu İçeren Lezzetli Peynirler

Peynir altı suyu protein açısından oldukça zengin bir süt türevidir. İçerisinde bolca laktoz bulunur ancak bu laktoz sizi korkutmasın, süt alerjiniz ya da laktoz intoleransınız olmadığı sürece peynir altı suyu karnınızda herhangi bir şişlik yaratmaz.

Peynir Altı Suyu İçeren Lezzetli Peynirler

 

    Peynir altı suyu, bağışıklık sisteminden kansere vücudumuzda birçok sisteme ve hastalığa iyi gelen şifa deposu bir besin. Bu güçlü doğal antibiyotiğin yeteri kadar tüketilmesi de çok ama çok faydalı. Bu kısmı hemen hemen hepimiz biliyoruzdur ancak peynir altı suyu hakkında bilmediğimiz birkaç önemli nokta var. Bu suyu bu kadar özel yapan ne? WPC, WPI ve WPH kavramlarının farkları ne? Hangisi kim için daha faydalı? Ve en önemlisi peynir altı suyu bakımından zengin olan peynirler hangileri? Bu yazımızda bütün sorularınıza cevap bulacaksınız.

 

    Peynir altı suyu protein açısından oldukça zengin bir süt türevidir. İçerisinde bolca laktoz bulunur ancak bu laktoz sizi korkutmasın, süt alerjiniz ya da laktoz intoleransınız olmadığı sürece peynir altı suyu karnınızda herhangi bir şişlik yaratmaz. Peynir altı suyu ile sıvı ya da toz halinde karşılaşmak mümkündür. Biraz daha detay vermek gerekirse bu su, sütü oluşturan proteinlerden biridir. Yani peynir altı suyu sütün kazeinden ayrılmış şeklidir.

 

Peynir Altı Suyu Nerelerde Bulunur?

 

    Peynir altı suyunun hem sıvı hem de toz halinde olabileceğini daha önce belirtmiştik. İşte bu iki şekli de piyasada bolca kullanılıyor. Peynir altı suyu yüksek protein oranının yanı sıra çok güzel bir katkı maddesi. Gün içerisinde tükettiğimiz dondurma, ekmek, kraker ve puding gibi birçok gıdaya da katkı maddesi olarak eşlik ediyor. Tüm bunların dışında peynirlerde bulunan peynir altı suyuna bakacak olursak bu sular da ikiye ayrılıyor.

 

  1. TATLI PEYNİR ALTI SUYU

Tatlı peynir altı suyu rennet ile mayalanan peynirlerin oluşturduğu bir peynir altı suyu türüdür. Mozzarella, gouda ve kaşar tatlı peynir altı suyunu oluşturan peynirlerin başında gelir. Bu suyla başka özel peynirler de yapılmaktadır. Mysost, gjetost ve mizithra gibi yumuşak peynirler tatlı peynir suyu ile yapılır. Ayrıca lazanya ve ricotta peyniri gibi tatlarda da tatlı peynir altı suyu ile karşılaşmak mümkündür.

 

  1. EKŞİ PEYNİR ALTI SUYU (ACİD WHEY)

Ekşi peynir altı suyu, tatlı peynir alt suyuna göre bizlerin daha aşina olduğu bir kavram. Bu su aslında her yerde var. Süzme peynirden krem peynire yoğurttan Erzurum lor peynirine kadar hemen hemen her peynir, ekşi peynir altı suyu içerir. Acid Whey olarak da adlandırılan ekşi peynir altı suyu peyniri vücudumuz için çok faydalıdır. Ancak ne yazık ki her peynirde yeteri kadar bulunmaz. Ekşi peynir altı suyundan yaralanmak için süzme peynir ve Erzurum lor peyniri gibi ekşi peynir altı suyu bakımından yoğun olan peynirler tercih edilmelidir. Özellikle Erzurum peynirleri hem tadı ve kendi mineralleri hem de peynir altı suyu bakımından oldukça yüksek değerlere sahiptir.

 

   Uzmanlar her ne kadar peynir altı suyu için peynir tüketmenin daha yararlı olduğunu söylese de bazı sporcuların tercih ettikleri bir yol daha var. Dışarıdan peynir altı suyu takviyesi almak. Vücut geliştirmeye uğraşanlardan sıkça duyduğumuz protein tozları aslında peynir altı suyu tozundan oluşmaktadır. Toz halindeki bu peynir altı suyu proteininin de 3 farklı türü bulunur.

  • WPH (Peynir Altı Suyu Protein Hidrozilatı): Hidrolize peynir altı suyu proteini olarak da geçen bu protein türü en çok işlemden geçmiş olandır. Bu sayede diğer peynir altı suyu proteinlerine göre daha kolay sindirilir.
  • WPI (Peynir Altı Suyu Proteini İzolatı): İçerisinde an az karbonhidrat ve laktoz gibi yağ bulunduran peynir altı suyu proteinidir. En yüksek protein konsantrasyonu da bu türde bulunur.
  • WPC (Peynir Altı Suyu Konsantresi): İçerisinde en az peynir altı suyu proteini bulunan türdür. Protein oranı %30 ila %85 arasında değişmektedir. En az işlenmiş peynir altı suyu proteini türü de yine WPC’dir.

 

    Peynir altı suyu peynir üretimi sırasında oluşan bir yan ürün. Faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çok. Peynir altı suyundan yaralanmak için bizlerin önerisi 7’den 70’e herkesi kendine hayran bırakan Erzurum peynirleri. Aklınız da hala hangi peyniri tercih etsem gibi bir soru varsa Erzurum yöresel peynir çeşitlerini araştırmanızı öneririz. Hem tat hem de sağlık açısından oldukça memnun kalacaksınız.

 


@2021-12-13 20:42:51