Peynirler hakkında en çok merak edilen soruların c

Peynir

Peynirler hakkında en çok merak edilen soruların c

Bu kadar köklü bir yiyecek olması ve dünyanın büyük bir bölümü tarafından afiyetle tüketilmesi nedeniyle insanların aklında peynirle ilgili birçok soru yer alıyor.

Peynirler hakkında en çok merak edilen soruların cevapları

 

Tarihi koyunların ilk evcilleştirildiği yıllara, yani yaklaşık 8 bin yıl öncesine dayanan peynir, binlerce yıldır insanlar tarafından tüketilmeye devam ediliyor. Yemeklerden salatalara ve tatlılara kadar hemen her yiyecekle birlikte tüketilen peynirin birçok farklı çeşidi de bulunuyor.

 

Bu kadar köklü bir yiyecek olması ve dünyanın büyük bir bölümü tarafından afiyetle tüketilmesi nedeniyle insanların aklında peynirle ilgili birçok soru yer alıyor. Kaç peynir çeşidi var, peynir hangi koşullarda uzun süre saklanabilir ve dünyanın en pahalı peyniri hangisidir? gibi sorular internette sıkça aratılıyor. Bu yazımızda peynirle ilgili en çok merak edilen sorulardan bazılarına yanıt vermeye çalışacağız.

 

 

Peynir satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

 

Satın alınan peynirin paket içerisinde olmasına ve havayla temas etmiyor olmasına önem göstermek gerekiyor. Peyniri üreten markanın üretim için gerekli izinleri almış olması ve son kullanma tarihini kolayca görünecek şekilde ambalajın üzerine yerleştirmesi de önemli bir detay. Peyniri satın alırken ambalaj üzerinde ürünün içeriğiyle ilgili detaylara dikkat edilmesi, son kullanma tarihine bakılmalı ve yönetmeliğe uygun olduğunu gösteren sertifikaların alınıp alınmadığı kontrol edilmeli.

 

Dünyada toplamda kaç çeşit peynir bulunuyor?

 

Binlerce farklı çeşidi bulunan peynirin neredeyse her ülkeye ve şehre has değişik çeşitlerinin olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla dünyada tam olarak ne kadar peynir çeşidi olduğuyla ilgili net bir bilgi verilemiyor. Toplam peynir çeşidinin 2 bin ila 4 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’deki peynir çeşitlerinin ise 200 civarında olduğu belirtiliyor.

 

Yağlı ve light peynir türleri arasındaki kalori farkı ne kadardır?

 

Peynir reyonuna göz atarken peynirlerin içerisinde tam yağlı ve light peynir gibi farklı peynirlerin olduğu dikkatinizi çekmiştir. Genellikle diyet yapanlar ve kalorisini kontrol altında tutmak isteyenler light peynir türlerini tüketmektedir. Peki yağlı peynirle light peynir arasında tam olarak ne kadar fark bulunuyor?

 

100 gram tam yağlı beyaz peynirde yaklaşık 260 kalori bulunurken light peynirde bu sayı 179’a iniyor. Bu durumda light peynirin tam yağlı peynire gire yüzde 45 daha az kalorili olduğunu söyleyebiliriz.

 

Kaşar peynirlerine baktığımızda ise tam yağlı taze kaşar peynirinin 100 gramının yaklaşık 350 kalori olduğu görülüyor. Light kaşar peynirinin aynı miktarında ise 260 kalori bulunuyor. Light taze kaşar peyniri tam yağlı taze kaşar peynirine göre ortalama yüzde 36 daha az yağlı.

 

Pazardan peynir satın almak sağlıklı mı?

 

Satın alınan peynirin kapalı paket içinde yer alması sağlık açısından son derece önemlidir. Öte yandan pazarda satın alınan peynirler genelde tezgahlarda açık olarak satıldığı için sağlık açısından risk teşkil etmektedir. Ayrıca bu peynirlerin hangi koşullarda üretildiği, üretim tarihi, son kullanma tarihi ve içinde yer alanlar hakkında detaylı bilgi verilmemesi de sağlık konusunda şüpheleri beraberinde getirmektedir. İyi kaynatılmamış ve pastörize edilmemiş peynirlerin hastalığa neden olma ihtimalleri çok yüksek olduğundan paketli olmayan ürünlerin satın alınmaması tavsiye edilmektedir.

 

 

Türkiye’de en çok hangi peynir türleri tercih ediliyor?

 

Türkiye’de en fazla tüketilen peynirlerin başında yüzde 42 oranla taze kaşar yer alıyor. İkinci sırada ise yüzde 38 ile beyaz peynir bulunuyor. Krem peynir tüketimi yüzde 14 ile 3. Sırayı alırken sonda ise yüzde 6’lık pay ile lor peyniri ve diğer özel peynirler yerini alıyor.

 

Açık peynirlere baktığımızda ise beyaz peynirin açık ara önde olduğu dikkat çekiyor. Açık olarak yüzde 70 oranla beyaz peynir tercih ediliyor. Bu peyniri yüzde 19 ile özel peynirler izliyor. Kalan yüzde 11’lik payı ise lor peyniri, kaşar peyniri ve krem peynir paylaşıyor.

 

Dünyanın en pahalı peyniri hangisi ve fiyatı ne kadar?

 

Peynir dendiğinde akla genelde Fransa ve İsviçre geliyor olsa da şu anda en pahalı peynir İspanya’da yer alıyor. Kilosu 2 bin Euro civarında olan İspanyol peyniri Cabrales, pahalı peynirler arasında ilk sırayı almayı başarıyor. Saf keçi, inek ve koyun sütünden yapılan bu peynir, üretimin ardından mağaralarda belirli bir süre bekletiliyor. Keskin kokulu ve sert bir peynir olan Cabrales, mavi küfüyle bilinen Fransız peyniri Rokfor ve İtalyan peyniri Gorgonzola’ya benziyor.

 

Peynir yemezseniz ne olur?

 

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan peyniri tüketmezseniz vücudunuzu çok faydalı ve sağlıklı bir gıdadan mahrum bırakmış olursunuz. İçerisinde A, B ve E vitaminleri, fosfor ve kalsiyum içeren peynir, protein açısından da bir hayli zengin. Kolesterol oranı çok düşük olan ve diyet listelerinde kendisine devamlı olarak yer bulan peynir, sindirimi kolaylaştırmasıyla da biliniyor. Öyle ki, birçok ülkede yemekten sonra peynir tüketiliyor. Böylece yenilen yemek kolay sindiriliyor ve rahatsız etmiyor. Kalsiyum açısından zengin olan peyniri özellikle küçük yaştaki çocukların tüketmesi tavsiye ediliyor. Kalsiyum sayesinde çocukların kemikleri daha iyi gelişiyor ve sağlıklı oluyor.  Ayrıca düzenli olarak peynir tüketen kişiler gelecekte kemik erimesi gibi rahatsızlıklarla daha az karşılaşıyor.

 

Pastörize sütten yapılmayan sütler neden sağlık riski taşıyor?

 

Tüketeceğiniz peynirin pastörize sütten yapılıyor olması oldukça önemlidir. Çünkü keçi, koyun, manda ve sığır gibi hayvanlarının sütlerinin pastörize edilmeden tüketilmesi bruselloz hastalığına yol açabiliyor. Bu hastalık yüksek ateş, titreme, kas ve eklem ağrılarına neden oluyor. Bruselloz ölümcül bir hastalık değil ancak sinirsel bölgelere nüfuz ettiğinde felce kadar götürebilmesi nedeniyle çok tehlikeli.

 

Bruselloz dışında hayvanlardan insana geçen hastalıklardan bir diğeri listeria. Bakteriyel bir hastalık olan listeria tıpkı bruselloz gibi sinirsel tahribata yol açabiliyor.

 

Peynir bozulmadan uzun süre nasıl saklanabilir?

 

Tüm süt ürünleri gibi peynirler de çok hassas yiyecekler ve bu nedenle uygun saklama koşullarında saklanmalı ve raf ömrü tamamlanmadan kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Peynirler zaman geçtikse kimyasal ve yapısal değişikliklere uğrar ve tatlarında bozulma meydana gelebilir. Peyniri uzun süre saklamak için birkaç küçük detaya dikkat etmeniz yeterlidir.

 

Öncelikle peynirlerin satın alındıktan sonra hızlıca buzdolabına alınması ve 4 ila 10 derecelik sıcaklıklarda bekletilmesi gerekiyor. Peynirin paketi açıldıktan sonra ise peynirin mümkün olduğunca hava ile temasının engellenmesi ve nem almaması da peynirin bozulma sürecini uzatan önlemlerden birkaçı. Peynirin herhangi bir şekilde sıvıyla temas etmesinin raf ömrünü epey kısaltacağını unutmamak gerek. Uygun koşullarda saklanan peyniri son kullanma tarihine kadar gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

 

 


@2020-10-26 15:00:53