BOL CEVİZLİ PRATİK LEZZET: MUHAMMARA

Yemek Tarifleri

BOL CEVİZLİ PRATİK LEZZET: MUHAMMARA

Suriye topraklarından çıkmış, Irak , Lübnan ve Türk mutfaklarında kendisine yer edinmiş muhammara, bir çeşit meze ve kahvaltılık yiyecektir.

BOL CEVİZLİ PRATİK LEZZET: MUHAMMARA

 

 

Suriye topraklarından çıkmış, Irak, Lübnan ve Türk mutfaklarında kendisine yer edinmiş muhammara, bir çeşit meze ve kahvaltılık yiyecektir. Türkiye’ bin birçok ilinde kendisine özgü yöresel ürünlerle hazırlansa da tarifi büyük oranda değişmez. Batı illerde adına Acuka da denilen bu yiyecek içeriğindeki ceviz ile sağlıklı bir öğün için iyi bir tercih olacaktır. Yapımı oldukça kolay olan bu meze, doğal ve yöresel ürünler ile hazırlandığında, pratik ve çok lezzetli olur. Hazır satın almak isteyenler için seçenek çok ancak evinizde, dakikalar içerisinde hazırlayabileceğiniz muhammara ile ailenize katkı maddesiz doğal bir lezzet sunabilirsiniz. Yapımı en fazla 15 dakikanızı alacak bu meze ve kahvaltılığı istediğiniz oranlarda arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Buz dolabınızda her zaman hazır olarak bulundurmanız sofralarınızda büyük kolaylık ve lezzet sağlayacaktır.

 

 

Malzemeler;

 

- 5 adet kırmızı kapya biber

- 1 çorba kaşığı domates salçası (Doğal köy salçası kullanmanız lezzeti arttırır)

- 1 çorba kaşığı biber salçası (Acılı ya da acısız tercih edebilirsiniz)

- 1 diş sarımsak

- 4 tane Etimek (bayatlamış ekmeklerinizi fırında kurutarak da kullanabilirsiniz)

- 2 su bardağı ceviz içi

- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

- 1 çorba kaşığı limon suyu

- 1 çorba kaşığı doğal nar ekşisi

- 1 çay bardağı beyaz peynir veya taze lor peyniri (isteye bağlı)

- Kırmızı pul biber

- Toz kırmızıbiber

 

Hazırlanışı;

 

Kırmızı kapya biberler közlenir ve soğumaya bırakılır. Soğuduğunda dış kabukları soyulur ve çekirdek kısımları ayırılır. Mutfak robotu bu tarifte oldukça işinize yarayacaktır. Biber, ceviz, ekmek, peynir mutfak robotuna alınarak iyice çekilir. Bu aşamada ilk önce cevizleri çekmek işinizi kolaylaştırabilir. Tüm katı ürünler kıyıldığında içerisine, zeytin yağı, biber ve domates salçası, dövülmüş sarımsak, nar ekşisi, limon suyu ve kırmızı biber, toz biber eklenerek tekrar robottan geçirilir. İçerisinde salça, nar ekşisi ve peynir olduğu için ekstra tuz eklenmez aksi halde oldukça tuzlu olacaktır. Tüm malzemeler robotta iyice çekilip kıvam aldığında tadına bakılarak, arttırılmak istenen bir tat var ise ilave edilebilir. Hazırlanan muhammara hemen yemeye hazırdır ancak bir saat bekletilen muhammara daha lezzetli olur. Tabağa aldığınız bu harika lezzeti dilerseniz bir tutam kıyılmış maydanoz ile de süsleyebilirsiniz. Taze taze tüketebileceğiniz, sıcak çay ve kızarmış ekmeğin en sevdiği eşlikçilerinden biri olacak muhammara, ağzı sıkıca kapalı temiz bir cam kavanozda ve buzdolabında saklandığında uzun süre tüketilmeye olanak sağlar. Küçük çocuklarınıza ceviz, zeytin yağı, kapya biber gibi beslenmelerinde yer vermeleri gereken gıdaları yedirebilmenizin en lezzetli yollarından biri olan muhammara, gün içinde atıştırmak istediğinizde de yanında galeta ile imdadınıza koşar. Muhammara’nın lezzetinin garantisi için kullandığınız cevizinizin taze, salçalarınızın doğal, peynirinizin köy peyniri olmasına dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.


@2020-10-08 19:40:13