Kondanse süt tarifi

Genel

Kondanse süt tarifi

Kondanse süt, tencere içerisinde ocakta hazırlanan bir tatlı gıdadır. Yaklaşık 2 saat kadar süren bir hazırlama süresine sahiptir. Yoğunlaştırılmış süt hazırlamak için en az bir saat boyunca, ocak başında süt karıştırmanız gerekeceğini hatırlatalım.

Kondanse süt tarifi

 

Yabancı sitelerde izlediğimiz tarif videolarında karşımıza çıkan, malzeme listelerinde ''Condensed milk'' olarak yer bulan, tatlı ve pasta yapımında sıkça kullanılan kondanse süt ya da yoğunlaştırılmış süt, ülkemizde henüz market raflarında tam olarak yer bulamasa da bazı zincir marketlerde karşımıza çıkabiliyor. Yoğunlaştırılmış süt, şekerli tadı ve kıvamı ile birçok tatlının yapımında, pastacı kreması içerisinde ve tatlı sos olarak kullanılabiliyor. Vanilyalı süt kokusu ile tüm tatlı tariflerine oldukça yakışan kondanse süt, kolay bir şekilde evde hazırlayabileceğiniz basit bir tarife sahip. Bir kere hazırlayıp kapalı kavanozlarda, buzdolabında bir süre tazeliğini koruyan bu lezzeti, tarihlerinizde kullanabilir ve kahvaltılarda servis edebilirsiniz.

 

Kondanse süt nasıl yapılır?

 

Kondanse süt, tencere içerisinde ocakta hazırlanan bir tatlı gıdadır. Yaklaşık 2 saat kadar süren bir hazırlama süresine sahiptir. Yoğunlaştırılmış süt hazırlamak için en az bir saat boyunca, ocak başında süt karıştırmanız gerekeceğini hatırlatalım.

 

Malzeme listesi oldukça az malzeme içeriyor;

 

  • 5 su bardağı dolusu süt
  • 1 su bardağı silme toz şeker
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1 tatlı kaşığı kadar doğal tereyağı

 

  • Kondanse süt yapımı için pastörize süt kullanabilirsiniz, ancak hijyeninden emin olduğunuz çiğ süt kullanırsanız daha hızlı kıvam alacağını da hatırlatalım.

 

Öncelikle, geniş ve büyük bir tencereye sütümüzü alalım. Sütün içerisine, tanelerinden ayrılmış vanilya çubuğunu da ekleyerek 5-10 dakika kadar orta dereceli ateşte karıştırarak ısıtın. İçerisine 1 su bardağı toz şekeri de ilave edin ve bir tahta kaşık yardımı ile şekerler eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Şekerli sütünüz kaynayana kadar ara ara karıştırarak bekleyin. Kaynama başladığında, ocağın altını kısın ve kıvamı artıncaya kadar yaklaşık olarak bir ya da bir buçuk saat kadar karıştırarak kaynatmaya devam edin. Kıvamı yoğunlaşan şekerli süt, neredeyse yarı yarıya oranında eksilecektir. Bu aşamada son bir 5 dakika kadar daha dikkatlice karıştırarak pişirmeye devam edin. Altını kapatıp sıcak ocağın üzerinden aldığınız tencerenize 1 tatlı kaşığı kadar doğal tereyağı ekleyerek, yağın erimesini sağlayın. Yağ eridiğinde birkaç tur karıştırarak homojen görüntü elde etmelisiniz. Kondanse sütünüz hazır. İyice soğuyana kadar ara ara karıştırırsanız pürüzsüz kıvamını korumasına destek olabilirsiniz. Cam kavanozlara aktararak iyice soğuduktan sonra buz dolabına yerleştirebilirsiniz.

 

Yoğunlaştırılmış süt nelerde kullanılır?

 

Hazırlamış ve buzdolabına kaldırmış olduğunuz kondanse süt, birçok tatlı yapımında tatlandırıcı olarak kullanılabilir. İçeceklerinize bir çağ kaşığı kadar ekleyebilir ya da kahvaltılarda ekmeğinize sürüp tüketebilirsiniz. Pastacı kreması hazırlarken hem kıvam hem de tadından faydalanabileceğiniz yoğunlaştırılmış süt ayrıca pasta süslemesinde de kullanılabilir. Tatlı kurabiyelerinizin hamurunda kullanarak hem süt lezzetini hem de kokusunu kurabiyenize aktarabilirsiniz. Meyve salatalarınıza kullanarak meyvelerinizin tadını artırabilirsiniz. Kondanse süt, buzdolabında 1 hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.

Erzurum tereyağı satışı yapan en çok tavsiye edilen marka ve uygun fiyata tereyağı satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-tereyagi/

 

 


@2020-10-08 19:49:08