Keçi sütünü tanıyalım

Genel

Keçi sütünü tanıyalım

Keçi sütünün bilinen faydaları bile saymakla bitirilemezken, böylesine doğal bir besinin bilinmeyen birçok faydası olabileceği de su götürmez bir gerçektir. Şu ana kadar ortaya atılmış, bilimsel araştırmalar ile desteklenmiş keçi sütü faydaları; keçi sütünün her yaş için ne kadar önemli bir besin olduğunu göstermektedir.

Keçi sütünü tanıyalım

 

Keçi sütü, keçilerin otlak olarak kullandığı meralarda bulunan taze otların, aroma ve kokusunu bünyesinde taşıyan, lezzetli ve besleyici bir süt ürünüdür. İnek sütüne nazaran daha beyaz bir görünüme sahiptir. Diğer sütlere nazaran A vitamini bakımından neredeyse iki ya da üç kat daha zengin bir yapıya sahip olan keçi sütü, göz sağlığı ve görme problemlerinin engellenmesinde de oldukça faydalıdır. İnsan sağlığı için gerekli ve önemli bileşenleri bünyesinde bulunduran keçi sütü, dönem dönem tartışmaların içerisine bir nedenle dahil olsa da protein yapısı, içeriği ve laktoz alerjisine sahip kişilerin de güvenle tüketebilmesi nedeniyle birçok beslenme uzmanının listelerine girmeyi başardı.

 

Keçi sütünün faydaları nelerdir?

 

Keçi sütünün bilinen faydaları bile saymakla bitirilemezken, böylesine doğal bir besinin bilinmeyen birçok faydası olabileceği de su götürmez bir gerçektir. Şu ana kadar ortaya atılmış, bilimsel araştırmalar ile desteklenmiş keçi sütü faydaları; keçi sütünün her yaş için ne kadar önemli bir besin olduğunu göstermektedir. Burada sayacağımız faydalar, bir bardak keçi sütü tüketimi ile oluşacak faydalar değil, düzenli olarak keçi sütü ve keçi sütü ile üretilmiş süt ürünleri tüketimi ile elde edilebilecek faydalardır.  Sindirimi inek sütüne göre daha kolay olan keçi sütü, içeriğindeki birçok faydalı yağ asidi; felç, kalp krizi ve diğer koroner rahatsızlıkların önlenmesinde aktif rol oynar ve bağışıklığı güçlendirir. Antibiyotik özellikli yapısı sayesinde, vücutta iltihap oluşumunun önüne geçer ve tedavisinde etkilidir. Keçi sütü; egzama, migren, mide rahatsızlıkları, katarakt, astım gibi hastalıkların tedavisini destekler. Kemik sağlığı için önemli bir besindir, kemik erimesi, yaşa bağlı kemik kırılmaları gibi iskelet sorunlarının önlenmesinde etkilidir. Alerjik reaksiyonların tedavisi ve önlenmesinde, ciltte oluşan yara ve hastalıkların tedavi edilmesinde oldukça destekleyicidir. Yüksek oranda çinko içeren keçi sütü, cilt sağlığı için her anlamda faydalı bir besindir. Kansızlık tedavisinde oldukça yardımcıdır. Kilo vermede de destekleyici bir besin olan keçi sütü, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek, şeker, kolesterol gibi kilo ve beslenme bozukluklarından doğan hastalıkların, oluşmasının önüne geçmek için destekleyici bir besindir.

 

Anne sütünden sonra, katı gıdalara geçişte, bebek ve çocukların güvenle tüketebileceği keçi sütü, yağ oranı ve içerdiği vitamin ve mineraller ile çocukların fiziksel gelişimine önemli katkı sağlayan bir süt çeşididir.

 

Keçi sütü nasıl tüketilir?

 

Keçi sütü, soğuk, ılık ya da sıcak olarak içilerek tüketilebilecek sağlıklı bir besindir. Kendine özgü koku ve tada sahip keçi sütü, inek sütü tüketmeye alışkın kişiler için farklı gelecektir. Aynı zamanda, organik mayalar ile mayalanarak lezzetli peynirler haline getirilmesi ve bu formda tüketilmesi de mümkündür. Keçi sütü ile yapılan; taze keçi peyniri, beyaz peynir, kelle peyniri, cheddar peyniri, lor ve gouda peyniri, keçi sütü içerisinde bulunan sağlıklı vitamin ve mineralleri alabileceğiniz peynir çeşitleri arasında sayılabilir. Ayrıca keçi sütünden mayalanarak oluşturulan keçi yoğurdu da keçi sütü tüketiminin bir başka yolu olacaktır. Keçi yoğurdu, et ve balık tüketmeyen ya da yeterli olarak tüketmeyen kişiler için fosfat dengesinin korunmasını sağlamada da yardımcı bir besindir.  Keçi yoğurdu; içeriğinde bulunan Coenzym J enzimi sayesinde, beyinde oluşan açlık hissini bastırarak, kilo vermenize de yardımcı olacaktır. Diyet listelerinde, ara öğünlerde kullanılarak, tokluk süresi uzatılabilir.

 

Keçi sütü, tatlı ve pasta tariflerinde, özellikle trileçe tatlısı içerisinde sıklıkla kullanılan süt çeşitleri arasındadır. Keçi sütü, tek başına ya da diğer sütler ile karıştırılarak, tatlı ve pasta tarihlerinde kullanılabilir.

 

Keçi sütünün zararları nelerdir?

 

Keçi sütü, uygun ortamda sağımı sağlandığında ve uygun olarak pastörize edildiğinde güvenle tüketilebilen süt çeşitleri arasında olsa da düşük miktarda da olsa içerdiği laktoz nedeni ile laktoz intoleransı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.  Laktoz intoleransı olan kişiler, küçük porsiyonda keçi sütü ya da keçi sütü ile yapılmış ürünler tüketerek kendilerini gözlemleyebilir. Oluşacak sonuca göre, keçi sütü tüketimini tamamen kesebilir ya da kontrollü bir şekilde keçi sütü tüketimine devam edebilir. Keçi sütü, bazı kişilerde şişkinlik ve gaz gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle bu kişiler için geç saatlerde keçi sütü tüketilmemesi tavsiye edilir.

 


@2020-09-29 17:19:57