Kars\'ın Meşhur Peynirleri

Peynir

Kars\'ın Meşhur Peynirleri

Kars kaşarı normal kaşar peynirlerine göre daha farklı bir tada sahiptir. Kars kaşarı dinlendirildikçe daha lezzetli bir hâl alır. Birkaç yıl dinlendirilmiş olan Kars kaşarları, yoğun tatları nedeniyle özellikler tercih edilmektedir.

Kars’ın meşhur peynirleri

 

Peynir dendiğinde akla ilk gelen şehirlerimizden  olan Kars, genel itibarıyla süt ve süt ürünlerinin üretiminde ülkemizin önde gelen yerlerinden biri. Kars’ta birden fazla peynir çeşidi bulunuyor. Ancak Kars genelde kaşar peynirleriyle anılıyor. Yıllanmış kaşar peynirleri hem lezzet olarak hem de sağlığa faydaları bakımından diğer peynir türlerine göre daha iyidir. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen Kars kaşarları tüm

Türkiye’de afiyetle tüketiliyor.

 

Kars Kaşarı Nedir? Kars Kaşarının Özellikleri Nelerdir?

 

Kars kaşarı ve Kars eski kaşarı olarak bilinen kaşar esas olarak İsviçre kökenli Gravyer ailesinin içine dahil olan bir Türk peyniridir. Saf inek sütü veya inek ile keçi sütünün karışımıyla yapılır. Kars gravyeri, kendisi de bir peynir üreticisi olan İsviçreli David Moser’in Kars’ın Boğatepe köyünü ziyaret etmesi ve bu ziyaret sırasında bölgenin peynir üretimi için elverişli olduğunu görmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha sonrasında köyde peynir fabrikası kurulmuş ve Kars kaşarının üretimi bu sayede başlamıştır. Günümüzde Kars’ın farklı yerlerinde Kars kaşarının üretimi tüm hızıyla devam etmektedir.

 

Kars kaşarı normal kaşar peynirlerine göre daha farklı bir tada sahiptir. Kars kaşarı dinlendirildikçe daha lezzetli bir hâl alır. Birkaç yıl dinlendirilmiş olan Kars kaşarları, yoğun tatları nedeniyle özellikler tercih edilmektedir. Uzun üretim süreci boyunca hiçbir yapay katkı maddesi eklenmediği için Kars kaşarının tamamen doğal bir peynir olduğunu söylemek mümkün.

 

Kars gravyer peyniri satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/kars-gravyer-peyniri-05-kg-160

Kars kaşar peyniri ve çeşitleri için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-kasar-peyniri/

Kars kaşarı tansiyonu dengeleyen bir yapıya sahiptir. Protein ve kalsiyum deposu olan Kars Kaşarı, bu sayede kemik erimesini de engeller. Kanseri önlemede rol oynadığı bilinen bu kaşarın vücutta oluşabilen enfeksiyonları önleyici özelliği de bulunmaktadır. Ülser hastalığına deva olarak görülen Kars kaşarı, sindirim sistemi rahatsızlıklarını giderir ve vücudun gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük bir kısmını karşılar. Diş çürümelerinin önüne geçen, kas ve eklem ağrılarını gideren Kars kaşarı, içinde barındırdığı faydalı protein ve minerallerle bebeklerin ve çocukların gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar. Beyni besleyen bir yapıda olduğu için hafızayı engelleyen Alzheimer hastalığının oluşmasının önüne geçer. Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler düzenli olarak Kars kaşarı tüketerek bu rahatsızlıklardan kurtulabilirler.

 

Kars’ta üretilen diğer peynirler nelerdir?

 

Kars başta olmak üzere Erzurum ve Ardahan bölgesinde üretilen peynirlerden biri çeçil peyniridir. Modern ismiyle örgü peynir olarak tanınan çeçil peyniri, peynir mayası kullanılarak yapılır ve mayalanan süt sürekli karıştırılarak peynirin tel tel ayrılması sağlanır. Tadı ve kokusu çok yoğun olmayan, lezzetli bir peynir türüdür. Çeçil peyniri yağlı ve daha az yağlı olarak üretilmektedir. Üretim esnasında sütten çıkan yağ kaymak yapımı için ayrılmaktadır.

 

Tulum peyniri yine Kars’ta üretilen ve bolca tüketilen bir peynir türü olarak karşımıza çıkar. Çeçil peynirine göre biraz daha yağlı olan tulum peyniri bu nedenle daha yoğun bir koku ve tada sahiptir. Tulum içinde bekletilerek üretildiği için deriden kaynaklı kendine has bir kokusu vardır. Buna rağmen tulum peyniri en sevilen ve tüketilen peynir türlerinden biridir. Tulum peyniri sade olarak veya çörek otuyla karıştırılarak tüketilir. Tavada eriterek peynirli yumurta yapılabilir, tostlarda kullanılabilir veya kahvaltılarda yenilebilir.

 

Kars köy peyniri, Kars’ta üretilen peynirler arasında en sade peynirdir. Çiğ süte peynir mayası katılarak hazırlanan peynir, süt mayalandıktan sonra küçük kaplara alınır. Yaklaşık 3-4 ay tuzlu suda bekletilir ve bu sürecin sonunda yemeye hazır hale gelir. Kahvaltılarda afiyetle tüketilen köy peyniri ayrıca tostun içinde de çok lezzetli olur.

Kars gravyer peyniri satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/kars-gravyer-peyniri-05-kg-160

Kars kaşar peyniri ve çeşitleri için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-kasar-peyniri/


@2020-10-09 12:29:01