Sağlıklı bir kalp için hangi besinleri tüketmeliyi

Sağlık

Sağlıklı bir kalp için hangi besinleri tüketmeliyi

Sağlıklı bir kalbe sahip olmamız için sağlıklı besinler tüketmemiz gerekiyor. Vücudumuzdaki tüm organlar gibi kalbimiz de beslenme düzenimizden olumlu ya da olumsuz yöne etkileniyor.

Sağlıklı bir kalp için hangi besinleri tüketmeliyiz?

 

Sağlıklı bir kalbe sahip olmamız için sağlıklı besinler tüketmemiz gerekiyor. Vücudumuzdaki tüm organlar gibi kalbimiz de beslenme düzenimizden olumlu ya da olumsuz yöne etkileniyor. Yüksek kolesterollü ve sağlıksız besinler tüketmek kalp rahatsızlıklarının yaşanma ihtimalini oldukça artıyor. Sağlıklı bir beslenme düzeninde ise kalp krizi riski düşüyor, damar tıkanıklıklarının önüne geçiliyor ve ileri yaşlarda yaşanması muhtemel kalp hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali azalıyor. Peki sağlıklı bir kalp için hangi besinleri düzenli olarak tüketmek gerekiyor? Bu yazımızda “kalp sağlığı için nasıl beslenilmeli?” sorusunun cevabını sizlere sunacağız

 

Sağlıklı beslenmenin kalbe faydası nedir?

 

Sağlıklı besinler içlerinde bulunan vitamin ve minerallerle kalbin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Örneğin deniz mahsulleri tüketerek kanın pıhtılaşmasını azaltır ve kalp ritminizin düzene girmesini sağlayabilirsiniz. Ayçiçeği, mısır yağları ve soya ise Omega 6 yönünden zengin olması sayesinde kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

 

Kalp sağlığı için tüketilmesi gereken besinler

 

Kalbinizin sağlıklı bir şekilde çalışması ve hastalıklardan korunması için tüketilmesi tavsiye edilen besinlere aşağıdan göz atabilirsiniz.

 

Süt ve süt ürünleri

 

Başta süt ve yoğurt başta olmak üzere tüm süt ürünleri yüksek kaliteli kalsiyum, B vitamini, mineral ve protein içermektedir. Tüm bunların yanında yağ oranı da düşük olduğu için düzenli olarak tüketilmesinde fayda var.

 

Elma

 

Elma içinde çözülebilen ve çözülemeyen iki tür lif yer almaktadır. Çözülebilen sınıfta olan pektin lifi kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bu yönüyle elma tüketimi kalp için yararlıdır.

 

Fasulye

 

Karbonhidrat ve protein yönünden zengin besinlerden biridir. Ayrıca içerisinde magnezyum, potasyum ve selenyum gibi önemli mineraller bulunmaktadır.

 

Muz

 

Tam bir potasyum deposu olan muz, kötü kolesterolü düşürdüğü bilinen meyvelerden biridir.

 

 

 

Balık ve balık yağı

 

Uzmanlar her hafta düzenli olarak balık tüketilmesini tavsiye etmektedir. Vitamin, protein, selenyum ve demir yönünden zengin olan balıklar kalp ritmini düzenler. Balık yağı ise damar tıkanıklıklarını azaltır ve kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürür.

 

Yeşil çay

 

Yeşil çay antioksidan özelliği ile kalp rahatsızlıklarının yaşanmasının önüne geçer. Siyah çay ve kahve tüketimini azaltarak yeşil çay, adaçayı, rezene ve papatya çayı gibi sağlıklı çaylara yönelmeniz kalp sağlığınız için daha iyi olacaktır.

 

Kuşkonmaz

 

Kuşkonmaz, yapısı itibarıyla kalorisi düşük bir gıdadır. C vitamini, B6 vitamini, folik asit, keratin ve çeşitli lifler içermektedir.

 

Domates ve karpuz

 

Antioksidan özelliğine sahip olduğu bilinen laykopeni yüksek oranda içinde barındıran bu iki besin, kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

 

Soya

 

İçerdiği yüksek proteinin yanı sıra vitamin ve mineral barındırması sayesinde kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Günde 25 gram soya tüketiminin kalp hastalıklarının oluşum riskini ciddi ölçüde azalttığı görülmüştür.

 

Çavdar, Yulaf ve tam buğday un

 

E ve B vitaminine sahip oldukları için kalp rahatsızlıklarının önüne geçmeye yardımcı olurlar. Kepekli ekmek, kepekli makarna ve pirinç gibi gıdaların tüketimi artırılarak kalbin sağlıklı olması sağlanabilir.

 

Ceviz ve fındık

 

Antioksidan özelliğine sahip besinlerden olan ceviz ve fındık, omega 3 ve e vitaminin yanında magnezyum da içermektedir. Uzmanlar kalp sağlığı için haftada birkaç adet ceviz ve fındık tüketimini önermektedir.

 

Pancar

 

Folik asit ve potasyum yönünden zengin olan pancarın içerisinde doğal şeker bulunur ve en düşük kalorili besinlerden biridir.

 

 

 

Arpa

 

Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan arpanın içinde B6 vitamini, çinko ve demir bulunmaktadır.

 

Sarımsak

 

Damar içindeki pıhtılaşmayı önleyerek kalp hastalıklarının oluşma ihtimalini oldukça düşük seviyeye çeken sarımsağın günde bir tane tüketilmesi tavsiye edilir.

 

Kalp sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?

 

-Tereyağı ve sıvı yağlar dengeli tüketmeyi tercih etmelisiniz.

-Balık tüketimi önemli ölçüde artırılmalıdır. Balık tüketimi, kırmızı et tüketimine göre daha sağlıklıdır. Kırmızı et tüketimi haftada bir olarak sınırlandırılmalı, balık ise haftada iki kez tüketilmelidir. Yine kırmızı et yerine hindi ve tavuk gibi beyaz et tüketilmesi de kalp sağlığı açısından daha iyidir.

-Besinler pişirilirken kızartma gibi sağlıksız bir pişirme yöntemi kullanmak yerine haşlama, ızgara ve buğulama teknikleri kullanılmalıdır.

-Günlük öğün sayısı artırılmalı, öğünlerde yenilen yiyeceklerin miktarı ise azaltılmalıdır.

-Alkol ve sigara tüketilmemelidir.

- Aşırı yağlı cips, kek, pasta ve poğaça gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Basit şeker içeren gıdalar yerine kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketilmelidir.

-Günlük alınan kalori miktarı azaltılmalıdır. Günlük alınması gereken kalori miktarının üzerine çıkmamaya özen gösterilmelidir.

-Tuzdan uzak durulmalıdır. Eğer tuz tüketimini bırakamıyorsanız en azından önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Fazla tuz tüketiminin kalp için zararlı olduğunu unutmayın.

-Yağlı yiyeceklerin çok miktarda tüketimi kalp sağlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Yağlı gıdalar kalp hastalıklarını tetikleyebilir ve kolesterolü yükselterek kalp krizi gibi rahatsızlıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Yemeklerde yağ tüketimini minimum düzeye indirmeniz tavsiye edilmektedir.

 

 

 

 

 

 


@2020-10-20 11:17:28