Bir Erzurum Klasiği: Kadayıf Dolması Tarifi

Genel

Bir Erzurum Klasiği: Kadayıf Dolması Tarifi

Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından kadayıfı bilmeyenimiz yoktur. Peki kadayıf dolmasını hiç denediniz mi? Erzurum yöresinin meşhur tatlısı kadayıf dolması ismi itibarıyla yapımı zor gibi bir tatlı gibi görünebilir fakat aslında evde olan malzemelerle, kolay bir şekilde yapılabilen bir tatlıdır

Bir Erzurum Klasiği: Kadayıf Dolması Tarifi

 

Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından kadayıfı bilmeyenimiz yoktur. Peki kadayıf dolmasını hiç denediniz mi? Erzurum yöresinin meşhur tatlısı kadayıf dolması ismi itibarıyla yapımı zor gibi bir tatlı gibi görünebilir fakat aslında evde olan malzemelerle, kolay bir şekilde yapılabilen bir tatlıdır. Kadayıf dolması, akşam yemeklerinizde tüm ailenizle keyifle tüketebileceğiniz bir şerbetli tatlı çeşididir. Aynı zamanda Erzurum Kadayıf dolması, beş çaylarında ve altın günlerinde de misafirlerinize ikram edebileceğiniz, enfes tadının yanında güzel görüntüye sahip bir tatlıdır.

 

Kadayıf dolmasının yapım süreci yalnızca 20 dakika sürüyor. Pişirme için de yine yaklaşık 20 dakika yeterli oluyor. Tarifteki 300 gram tel kadayıf gözünüze az gibi görünebilir. Ancak şerbetli bir tatlı olduğu için bir kişi için iki adet kadayıf dolması yeterli oluyor. Dolayısıyla bu ölçüde yaptığınızda 4 kişilik kadayıf dolması olacaktır. Eğer daha fazla kişi için tatlı yapıyorsanız ölçüyü artırmanız yeterli olur. Bir porsiyon, yani iki adet kadayıf için hesaplanan kalori miktarı ise yaklaşık olarak 310 kalori civarındadır. Kadayıf dolması nasıl yapılır diye araştırıyorsanız, sizler için hazırlamış olduğumuz Erzurum Kadayıf Dolması tarifi ile sizleri baş başa bırakalım.

 

Kadayıf Dolması Malzemeleri

 

-300 gram taze tel kadayıf

-1 su bardağı dolusu kırılmış ceviz

 

Kadayıf Dolmasını Bulamak İçin

 

-3 adet orta boy yumurta

-Yarım su bardağı kadar süt

-Yarım paket vanilya

 

Kızartmak için

 

-Kadayıf dolmalarını kızartmaya yetecek kadar sıvı yağ

 

Şerbeti için

 

-2 su bardağı şeker

-2,5 su bardağı su

-3-4 damla kadar limon suyu

 

Kadayıf Dolması Nasıl Yapılır?

 

  1. İlk olarak şerbeti hazırlamaya başlıyoruz. Şerbeti hazırlamak için geniş bir tencere alın. İçine 2 su bardağı dolusu şeker ve iki buçuk su bardağı oda sıcaklığında suyu ilave edin ve yaklaşık 20 dakika boyunca kaynatın. Ocaktan almaya kısa bir süre kala şerbete 3-4 damla limon suyu ilave edin.
  2. Şerbetin soğuk olarak kadayıf dolmasına dökülmesi gerekiyor. Bu nedenle şerbeti, kadayıfı hazırlamadan çok öncesinden yapmanız ve buzdolabına koyarak soğutmanız daha iyi olacaktır.
  3. Elinizle kadayıfı biraz ayırın ve havalandırın. Avuç içine sığacak kadar kadayıfı alın ve tezgahınızın üstüne koyarak açmaya başlayın.
  4. Açmış olduğunuz kadayıfın bir kenarına kırılmış ceviz içini ilave edin. Kadayıfın yanlarını sıkıca kıvırın ve cevizin dışarı taşmayacağı şekilde kadayıfı sarın. Kalan diğer kadayıf için de aynı işlemleri uygulayın.
  5. Orta büyüklükte bir kap alın ve bu kabın içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpın.
  6. Hazırladığınız kadayıf dolmalarını bu karışımın içerisine bulayın. Eğer fazla bulandıysa elinizle fazla karışımı yeniden kabın içine koyabilirsiniz. Karışıma buladığınız kadayıf dolmalarını tabağa alın. Elinizle düzelterek şekillerinin düzgün olmasını sağlayın.
  7. Derin bir tencere alın ve tencerenin içine kadayıf dolmasını kızartmaya yetecek kadar göz kararı sıvı yağ ekleyin. Yağ iyice kızdıktan sonra dolmaları yağın içine atın. Her tarafları eşit şekilde piştiğinden emin olun ve çevirerek tüm kadayıf dolmalarını iyice kızartın.
  8. Buzdolabında beklettiğiniz şerbeti çıkarın ve tencereden aldığınız kadayıf dolmalarını teker teker şerbetin içerisine alın. 3-4 dakika boyunca kadayıf dolmalarını bu şerbetin içinde bekletin. Sonrasında şerbetini biraz süzerek servis tabağına alarak ılık olarak servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerini ceviz ya da toz fıstık ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Kadayıf dolması yapımının püf noktaları nelerdir?

 

Tatlıyı yapmadan bir süre öncesinde şerbeti hazırlamanız en doğrusu olacaktır. Çünkü bu tatlıda şerbet soğuk, tatlı ise sıcak olmalıdır. Yağdan alınan kadayıf dolması direkt olarak şerbetin içerisine gireceği için pişirme işleminin öncesinde şerbetinizin soğuduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.

 

Kadayıf dolmalarını fazla sayıda yaptıysanız veya başka bir gün tüketmeyi düşünüyorsanız ağzı kapalı bir kap içerisinde buzdolabında bekletebilirsiniz. Yapmak istediğiniz zaman dolaptan çıkardığınız kadayıf dolmalarını yumurtaya bulayarak kızartabilir ve sonrasında şerbetin içine aldıktan sonra servis edebilirsiniz. İçeriğinde kolay bozulacak bir malzeme bulunmadığından kadayıf dolmalarını pişirmeden günlerce dolapta güvenle tutabilirsiniz.

 

Şerbetli olduğu için ağır sayılabilecek bir tatlı olan kadayıf dolmasının yanında kaymak veya dondurma servis ederseniz şerbetin yoğun tadını bir nebze de olsa azaltabilirsiniz.

 

 


@2020-10-15 14:55:46