Peynirin tatlı hali: Höşmerim Tarifi

Yemek Tarifleri

Peynirin tatlı hali: Höşmerim Tarifi

Esas olarak Balıkesir ve çevresinde meşhur olan ancak kolay yapımı ve tadına doyum olmayan lezzetiyle ülkemizin her yerinde afiyetle yenilen tatlılardan biri olan höşmerim, peyniri seven herkesin beğeneceği bir tat.

Peynirin tatlı hali: Höşmerim Tarifi

 

Esas olarak Balıkesir ve çevresinde meşhur olan ancak kolay yapımı ve tadına doyum olmayan lezzetiyle ülkemizin her yerinde afiyetle yenilen tatlılardan biri olan höşmerim, peyniri seven herkesin beğeneceği bir tat.

 

Tarifimizdeki ölçülerle yaptığınız takdirde yaklaşık 7 ila 8 kişilik peynir tatlısı olacaktır. Malzemeleri hazırlaması 1-2 dakika süren tatlının pişmesi için ise 15-20 dakikalık bir süre yeterlidir.

 

Höşmerim malzemeleri

 

-1 su bardağı yağlı tuzsuz taze peynir

-1 çay kaşığı kabartma tozu

-1 çay bardağı irmik

-1 yumurta sarısı

-1 çay bardağı un

-1 su bardağı toz şeker

 

Höşmerim Nasıl Yapılır?

 

  1. Yağlı tuzsuz taze peynir, yumurta sarısı ve kabartma tozunu bir tavaya alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Yağı çıkıp bal rengi alana kadar pişirme işlemine devam edin.
  2. Kıvamı hazır olduktan sonra unu, irmiği ve toz şekeri ilave edip şeker tamamen eriyene kadar pişirmeyi sürdürün.
  3. Hazırladığınız tatlıları istediğiniz kadar kâseye bölüştürebilir veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına aktarabilirsiniz. Afiyet olsun!

 

Höşmerimin Püf Noktası Nedir?

 

Höşmerim yaparken dikkat edeceğiniz en önemli nokta malzemelerin kavrulmasıdır. Tüm malzemeleri ekleyip pişirme işlemine geçildiğinde höşmerimi devamlı olarak karıştırmalı ve yeterince piştiğinden emin olmalısınız. Eğer az pişirirseniz höşmerimin kendine has tadını alamayabilirsiniz. Aksi durumda ise fazla kavrulan höşmerimin tadında istenmeyen bir değişiklik yaşanabilir.

 

Hazırladığınız höşmerimin daha sarı bir renge mi sahip olmasını istiyorsunuz? Bunun için hazırladığınız karışımın içine çok az safran ekleyebilirsiniz.

Höşmerim Servis Önerisi

 

Hazırlamış olduğunuz höşmerimi servis etmeden önce fırınlayabilirsiniz. Kısa bir süre fırına giren höşmerimin üst kısmında çıtır çıtır bir kabuk oluşacak ve tatlınıza farklı bir lezzet katacaktır.

 

Fırınlanmamış höşmerimi servis ederken üzerine iri dövülmüş ceviz veya fındık dökebilirsiniz. Fırınlanmış höşmerimi ise yanında dondurmayla birlikte servis edebilirsiniz. Özellikle sade ve maraş usulü dondurmayla servis ederseniz peynir tatlısının tadı dengelenecektir ve böylelikle damakta daha hafif bir tat bırakacaktır.

 

Höşmerimin yanında içecek olarak genelde çay servis edilir.

 

Höşmerim Nedir? Höşmerim Adı Nereden Geliyor?

 

Höşmerim, Balıkesir başta olmak üzere Tekirdağ, Kırklareli, İzmit ve Çanakkale şehirlerinde meşhur olan ve ülkemizin dört bir yanında afiyetle yenilen bir tatlıdır. Peynir tatlısı veya peynir helvası da denilen tatlının ismi Farsça hoş ve maram (kaymak) kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Höşmerime ayrıca “Hoşmerim” de denir.

 

Bir rivayete göre höşmerim adının bulunma hikayesi çok eskiye dayanır. Savaş nedeniyle uzun süredir eve dönemeyen ve eşini göremeyen bir asker, savaş sonunda nihayet evine kavuşur. Eve geldiğinde eşinin bir tatlıyla onu karşıladığını görür. Tatlıyı yemeye başlayan adama eşi “Hoş mu erim?” sorusunu sorar. İşte rivayete göre höşmerim ismi bu soru cümlesinin türemesiyle ortaya çıkmıştır.

Erzurum peynir çeşitlerini en iyi süt ürünleri markasından uygun fiyat ve farklı ambalaj çeşitleri ile satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/

 


@2020-10-08 19:41:29