EVDE YOĞURT MAYASI NASIL YAPILIR?

Genel

EVDE YOĞURT MAYASI NASIL YAPILIR?

Ev yoğurdu yapımı konusunda en bilinen mayalama yöntemi sütü yoğurt ile mayalamak. Annelerimizin de kuşkusuz en sık kullandığı yöntem olan yoğurt yönteminde ihtiyacınız olan tek şey doğal birkaç kaşık yoğurt.

EVDE YOĞURT MAYASI NASIL YAPILIR?

 

    Her yemeğin yanına yakışan, sofralarımızdan eksilmeyen yoğurdun hayatımızdaki yeri oldukça büyük. Cildimizi nemlendirmek, bağırsaklarımızın çalışmasına yardımcı olmak ve yağ yakımını hızlandırmak derken yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor. Gıdalardaki katkı maddelerinin de giderek arttığı günümüzde peynir, tereyağı ve yoğurt gibi hayvansal süt ürünlerinin temiz içerikli olanını bulmak oldukça zor. En sağlıklı, güvenilir ve taze süt ürünlerini tüketmenin yolu ise onları evde yapmaktan geçiyor. Probiyotik özelliğiyle evde doğal yoğurt hazırlamak sanılandan daha kolay. Evde yoğurt hazırlamanın püf noktası sütü doğru mayalamaktan geçiyor. 

 

     Ev yoğurdu yapımı konusunda en bilinen mayalama yöntemi sütü yoğurt ile mayalamak. Annelerimizin de kuşkusuz en sık kullandığı yöntem olan yoğurt yönteminde ihtiyacınız olan tek şey doğal birkaç kaşık yoğurt. Ancak ne yazık ki yoğurdu yoğurtla mayalamak için evde organik yoğurt yapmaya başlamış olmak gerekiyor. Elinizde doğal yoğurdunuz yoksa merak etmeyin yoğurt mayalamanın birçok farklı yöntemi daha bulunuyor.

 

NOHUT MAYASI

 

     Evde yoğurt mayası yapmanın en sevilen yöntemlerinden biri nohut mayası hazırlamak. Nohut mayası ile evinizdeki malzemelerle sıfırdan doğal maya elde edebilirsiniz. Bu maya su, nohut ve buğday unuyla hazırlanan ve muhtemelen evde hazırlanabilecek en sağlıklı ve kolay maya türü. İşte kıvamıyla hayran bırakan yoğurdun sırrı nohut mayasının tarifi;

 

Gerekli Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı nohut
  • 4 yemek kaşığı tam buğday unu (mümkünse organik tercih edilmeli)
  • ½ çay kaşığı tuz

 

Yapımı: Öncelikle 1 çay bardağı nohutu bir havanın içerisine alın ve dövün. Nohut parçalarının çok ince olmalarına gerek yok, hafif irice olan parçalar da işinizi görecektir. Kırdığınız nohutları bir kavanozun içerisine alın ve üzerine 4 yemek kaşığı tam buğday ununu ekleyin. Sonrasında kavanozunuza 1 su bardağı ılık su ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımda un topaklarının kalmaması bu işin püf noktası. Karıştırma işi bittiğinde kavanozdaki suyun nohutların yaklaşık 3-4 parmak üzerinde olası gerekir. Eğer değil ise içerisine eksik suyu ilave etmelisiniz. Son olarak kavanozunuzun kapağını sıkıca kapatın ve onu evinizdeki sıcak bir alana koyun. Nohut mayasının olması için ideal sıcaklık arası 38-42 derecedir. Kış aylarında bu sıcaklığı elde etmek için kavanozu kalorifer peteği ya da sobanızın yanına koyabilirsiniz.

 

      Gerekli sıcaklığa ulaşıldıktan yaklaşık 12 saat sonra mayanızda hareketlenmeler olacaktır. İşte tam da bu noktada hazırladığınız karışıma ¾ çay bardağı kadar ılık su ilave edin ve dinlendirmeye bırakın. Sonraki gün karışımınız keskin bir kokuya ve bolca köpüğe sahip olacaktır. Bu mayanızın olduğunu gösterir. Karışımın üzerindeki koyu kıvamlı köpükler bizlerin ihtiyacı olan mayanın ta kendisidir. Verilen ölçülerle hazırlanan nohut mayası ile yaklaşık 1,5-2 litre yoğurt hazırlanabilir. Şimdiden afiyet olsun.

 


@2022-01-19 15:35:03