Çaşır Bitkisi Faydaları Nedir?

Genel

Çaşır Bitkisi Faydaları Nedir?

Dağlarda yetişen bir bitki olan ve salamura halinde saklanan çaşır birçok farklı yemekte kullanılabiliyor. Örneğin patates haşlamasıyla karıştırılan çaşır bitkisi, tereyağında kavrularak afiyetle yenir.

Erzurum’da Çaşır Neden Sofraların Vazgeçilmezlerinden biridir?

 

Daha önce çaşır ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımızı sizle paylaşmış ve bu sağlıklı bitkinin ne olduğu, nasıl tüketildiği ve hangi koşullarda saklandığı gibi soruların cevaplarını sizlere sunmuştuk (https://www.recepacarsut.com/blog/casir). Vücuttaki şekeri dengeleyen yapısı sayesinde şeker hastaları tarafından sıklıkla tüketilen bitkilerden biri olan çaşır, aynı zamanda lezzetiyle de yemeklere tat katıyor. Türkiye’nin birçok yöresinde tüketilse de özellikle Erzurum’a ait olması nedeniyle bu bölgede daha sık yenilen bitkilerden biri olan çaşır bitkisinin neden bu kadar sık sofralarda yer aldığını merak ediyorsanız bu yazımızda konuyu aydınlığa kavuşturacağız.

 

En uygun çaşır fiyatlarını bu linkten satın alabilirsiniz: https://www.recepacarsut.com/dogal-tetik-casir-3-kg-153

 

Dağlarda yetişen bir bitki olan ve salamura halinde saklanan çaşır birçok farklı yemekte kullanılabiliyor. Örneğin patates haşlamasıyla karıştırılan çaşır bitkisi, tereyağında kavrularak afiyetle yenir. Ayrıca çaşır haşlanır ve haşlandıktan sonra un ve yumurtaya batırılarak kızartılır. Buna çaşır kızartması denmektedir ve çaşır en çok bu şekilde tüketilir.

 

Çaşırın daima evlerde bulunmasının birçok nedeni var

 

  • Çaşırın iştah açma özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle iştahsızlık problemi çeken kişiler çaşır tükettiği takdirde daha iştahlı bir şekilde yemek yemeye başlar. Ara öğünlerde bu nedenle çaşırın tüketilmesi tavsiye edilir.
  • İçindeki gummi-resinanın maddesi ile bağırsaklardaki kurtları düşüren bir etkisi bulunmaktadır.
  • Çaşır bağırsakları çalıştırır. Metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sisteminin işlevini daha kolay bir şekilde yerine getirmesini sağlayan çaşır, çok az yemek yese bile kilo alabilen kişilerin zayıflamasına yardımcı olur. Her gün çaşır tüketimiyle sindirim sistemini hızlandırmak mümkündür.
  • Çaşırın sağlık açısından üç önemli etkisi bulunmaktadır. Bunlar antitümör, antibakteriyel ve antifungal etkidir. Antitümör etkisi sayesinde tümör oluşumunun önüne geçer. Eğer mevcut bir tümör bulunuyorsa bu tümörün büyümesini engeller. Antibakteriyel özelliği ile vücutta bakteri oluşumu engellemekle birlikte vücutta olan bakterilerin de yok olmasını sağlar. Son olarak antifungal etki ile mantar oluşumunun önüne geçilmesini sağlamaktadır.
  • Çaşırın bir diğer önemli kullanım alanı ise hayvanlarda oluşan yaraların iyileştirilmesidir. Bunun için çaşır toz haline getirilir ve hayvan yaralarındaki kurtların öldürülmesi için yaranın üstüne sürülür. Düzenli olarak bu işlem uygulandığında yaralar zaman içinde iyileşmektedir.
  • Vücudun şeker metabolizmasını düzenleyen çaşır sayesinde şeker düzensizliğine bağlı olarak yaşanabilen sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olur. Öte yandan çok fazla miktarda çaşır tüketimi şekerin hızlı düşmesine neden olduğu için aşırıya kaçmanın şeker hastaları açısından zararlı olabileceğini belirtmekte fayda var.
  • Çaşırın yararları arasında kalbi güçlendirmesi ve kalp çevresindeki damarları koruması da bulunmaktadır. Çaşır düzenli olarak tüketildiğinde vücut için hayati önem taşıyan damarların tıkanmasının önüne geçilmiş olur. Ayrıca yine bu damarlarda daralma yaşanmasını da önler.
  • Gaz söktürücü ve uyarıcı etkisi bulunan çaşır, bu özellikleri ile anason meyvesine alternatif olarak kullanılabilmektedir.

 

        En uygun çaşır fiyatlarını bu linkten satın alabilirsiniz: https://www.recepacarsut.com/dogal-tetik-casir-3-kg-153


@2020-11-16 20:26:21