Çaşır Bitkisi Nedir?

Organik

Çaşır Bitkisi Nedir?

Çaşır lezzetli olduğu kadar sağlıklı olmasıyla da ön plana çıkıyor. Çaşır bitkisinin insan sağlığına yararlı birçok özelliği bulunuyor. İştah açıcı özelliğine sahip çaşır, bağırsakları da çalıştırıyor ve sağlıklı bir metabolizma için destek oluyor. Şekerin düzenlenmesinde büyük rol oynayan çaşır sayesinde Erzurum ve çevresinde şeker hastaları tarafından da çokça tercih edilmektedir.

Çaşır nedir?

 

Erzurum yöresinin ünlü çaşır bitkisi, yaz aylarında toplanmaya başlıyor ve hem yöre halkından hem de diğer tüm illerden büyük ilgi görüyor. Dağlarda yetişen ve yabani bir bitki olan çaşır Kısa süre haşlandıktan sonra salamura suyuna koyuluyor ve istendiği takdirde direkt olarak bu şekilde tüketilebiliyor. Genellikle kahvaltıda tüketilen çaşır bazı yemeklerde de kullanılıyor. Çaşırın yumurtaya bulanmasıyla yapılan çaşır kavurması veya kızartması, çaşırla yapılan ve en sevilen yemekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca patates haşlaması ile çaşır karıştırılarak da yemek hazırlanabilir. Salamurası yapılan çaşır, peynir yerine de kullanılıyor.  Bayburt ve Van’da otlu peynirin yapımında da yine çaşır bitkisi kullanılıyor

 

Çaşırın faydaları nelerdir?

 

Çaşır lezzetli olduğu kadar sağlıklı olmasıyla da ön plana çıkıyor. Çaşır bitkisinin insan sağlığına yararlı birçok özelliği bulunuyor. İştah açıcı özelliğine sahip çaşır, bağırsakları da çalıştırıyor ve sağlıklı bir metabolizma için destek oluyor. Şekerin düzenlenmesinde büyük rol oynayan çaşır sayesinde Erzurum ve çevresinde şeker hastaları tarafından da çokça tercih edilmektedir. Çaşır hızlı bir şekilde vücuttaki şeker seviyesini değiştirdiği için tek seferde yüksek miktarda çaşır tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

 

Yapılan bilimsel çalışmalara göre çaşırın gaz söktüren ve uyarıcı yapısı, bu bitkinin anasona alternatif olarak kullanılmasına olanak sağlıyor. Mucizevi etkileri bulunan bitkinin yapısındaki gummi-resina, bağırsak kurtlarını yok ediyor. Kalbi güçlendirdiği tespit edilen çaşır, damarlardaki tıkanma veya daralma gibi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçiyor. Vücutta tümör oluşumunu engelleyen çaşırın bir diğer özelliği ise antibakteriyel yapıda olması. Böylece zararlı bakterilerin yok olmasını sağlıyor.

 

Yenildiğinde birçok fayda sağlayan çaşırın suyu da tam bir sağlık deposu. Çaşırın kaynatılmasıyla elde edilen su içildiğinde birçok hastalığın tedavi edilmesini sağlıyor. Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen çaşır suyu, midesinde kronik rahatsızlık bulunanların mide ağrılarını dindiriyor. Boğazı yumuşatan bir yapıda olan çaşır suyu bu özelliğiyle boğaz ağrısının da giderilmesini sağlıyor. Son olarak çaşır suyu tüketimi nezle konusunda da bağışıklık sağlıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde nezleye yakalanma ihtimali büyük oranda azalıyor.

 

Çaşırın farklı kullanım alanları

 

Hatay, Van ve Siirt’te çaşır hayvan yemi olarak da kullanılıyor. Yem olarak kullanıldığında et ve süt veriminde artış yaşanıyor. Koyun, inek ve keçi gibi hayvanların beslenmesinde kullanılan çaşır aynı zamanda balıkların beslenmesinde de rol oynuyor. Çaşır ile beslenen balıkların daha sağlıklı olduğu ve lezzetinin de arttığı biliniyor. Ayrıca hayvan yemlerine çaşırın karıştırılması neticesinde yemin daha uzun süre bozulmadan kalabildiği ve bu şifalı bitkinin koruyucu bir özelliğinin bulunduğu da yapılan araştırmalarla tespit edilmiş durumda. Hayvanların yaralarında oluşan kurtçukların yok edilmesi için çaşırın toz halde yaraya sürülmesi yetiyor. Ayrıca sığırların kuyruk altlarında oluşan yaraların tedavisinde yine çaşırın tedavi edici özelliğinden faydalanılıyor.

Çaşır Siparişi İçin ; https://www.recepacarsut.com/dogal-tetik-casir-3-kg-153

 


@2020-09-26 21:03:52