Peynirli Boyoz Tarifi

Kahvaltılık Tarifler

Peynirli Boyoz Tarifi

İzmir denildiğinde akla ilk gelen yiyeceklerin başında İzmir boyozu gelir.Sabah kahvaltılarında haşlanmış yumurta ve çay ile afiyetle tüketilen boyoz , İzmir'in her köşesinde , sokak satıcılarının sattığı, her pastanede her kahvaltı salonunda sunulan boyoz,

Peynirli Boyoz Tarifi

 

İzmir denildiğinde akla ilk gelen yiyeceklerin başında İzmir boyozu gelir. Sabah kahvaltılarında haşlanmış yumurta ve çay ile afiyetle tüketilen boyoz, İzmir’in her köşesinde, sokak satıcılarının sattığı, her pastanede her kahvaltı salonunda sunulan boyoz, yağlı ve lezzetli yapısı ile yiyenleri kendisine hayran bırakan yiyeceklerdendir. Boyoz, genellikle sade olarak yapılan ve yanında yumurta ile tüketilen bir yiyecek olsa da evde boyoz yapanlar için, peynirli boyoz, ıspanaklı boyoz, ballı boyoz ya da kabaklı boyoz  gibi farklı alternatifler de vardır.

 

Boyoz nedir?

 

Boyoz, 1400’lü yılların sonunda Türkiye’ye yerleşen Seferad Yahudilerinin, Türk mutfağına kazandırdığı lezzetli hamur işi yiyeceklerdendir. Boyoz, İspanyolca “Bollos” olarak yazılırken anlamı; küçük somundur. Boyoz; mayasız olarak yapılan lezzetli bir hamur işidir. İzmir Boyozu olarak tescil edilmiş ve lezzeti İzmir ile özdeşleşmiştir.

 

Peynirli Boyoz nasıl yapılır?

 

Peynirli İzmir Boyozu için, az malzeme ve biraz fazla zamana ihtiyacınız olduğunu belirtmek isteriz. Mayasız bir hamur olmasının yanında, hamurun kolay açılabilmesi için dinlendirme sürelerine mutlaka uyulması önemlidir.

 

Peynirli Boyoz malzeme listesi;

 

  • 500 gram elenmiş un
  • 1 su bardağından 2 parmak daha fazla olacak şekilde ılık su
  • Çeyrek su bardağı kadar sıvı yağ ya da zeytin yağı
  • 1 su bardağı Erzurum Lor Peyniri ya da Erzurum kolot peyniri
  • Yarım tatlı kaşığı kadar toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz

 

Karıştırma kabınıza 500 gram elenmiş ununuzu alın. İçerisine, toz şeker ve tuzu ilave edin. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur kendisini toparlayana kadar yoğurma işlemine devam edin. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde ettiğinizde boyoz hamuru kıvamını bulmuş demektir. Hamuru toparlayıp üzerini hava almayacak şekilde örttükten sonra dinlenmeye alın. Streç film kullanabilir ya da karıştırma kabınızı mikrodalga fırınınız varsa içerisine koyabilirsiniz.  Yaklaşık 25-30 dakika boyunca hamur dinlendirilmelidir.

 

Dinlenmiş hamurunuzu mutfak tezgahınızda rulo şeklinde yuvarlayarak şekillendirin ve ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturun. Bezelerinizi nemli bir bez örterek oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin.

 

Bezeleri merdane yardımıyla tatlı tabağı boyutunda açarak üzerlerine yağ sürüp üst üste alın. Tüm bezeleri açma işlemi bittiğinde, araları yağlanmış hamur katlarını merdane yardımıyla olabildiğince ince hale gelecek kadar açın. Mermer tezgâh üzerinde açma işlemi daha kolay olacaktır. İnce hale getirdiğiniz hamur katlarını dört tarafından içe doğru zarf şeklinde katladıktan sonra tekrar rulo halinde sarın. Üzerine nemli bez örterek 20 dakika kadar dinlenmesi için bekletin.

 

Fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak çalıştırın. Siz boyozlarınıza şekil verirken bir yandan fırınınız ideal sıcaklığa ulaşmış olacaktır.

 

Hamur bezelerini elinizle hafif bastırdıktan sonra içerisine Erzurum lor peyniri ya da rendelenmiş kolot peyniri koyarak yuvarlayıp orta kısımlarına hafif bastırarak şekil verin. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsinize aralıklarla dizin.  Tepsinizi önceden 200 dereceye ısıttığınız fırınınızın orta rafına yerleştirip, boyozlarınız kızarana kadar pişirin.

 

Kızaran ve pişen boyozlarınızı sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyetler dileriz.

 

Dilerseniz boyoz tarifi için; lor peyniri ve kaşar peyniri karışımı kullanabilir ya da aynı tarifi ıspanak ya da kabak kullanarak da uygulayabilirsiniz.

 

Boyoz nasıl yenir?

 

İzmir boyozu, genellikle kahvaltılarda yanında çay ve haşlanmış yumurta ile tüketilir. Yağlı ve mayasız bir hamur ile yapılan boyoz, sıcak tüketildiğinde daha lezzetlidir. Ancak boyoz, beş çaylarında ya da ara öğünlerde de tüketilebilir. Boyoz, kahvaltı masasında ekmek yerine kullanılarak da tüketilebilir.

Erzurum en çok tercih edilen peynir firması Recep Acar Süt Ürünleri nden doğal lor peyniri ve doğal kolot peyniri uygun fiyata satın almak için tıklayabilirsiniz :

Kolot peyniri için :  https://www.recepacarsut.com/taze-kolot-1-kg-120

Katkısız Lor peyniri için : https://www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138

                                          

 

 


@2020-10-10 15:23:43