Bal Kabağı Hakkında Her Şey

Genel

Bal Kabağı Hakkında Her Şey

Ülkemizde ise, bal kabağı genellikle tatlı yapımında kullanılırken, bebek ve çocuklar için bal kabağı çorbası şeklinde de katı gıda dönemlerinde tüketilir. Ayrıca farklı baharatlarla ve süt ile hazırlanan bal kabağı çorbası, özel yemek davetlerinde de farklı renk ve görüntüsü ile şık bir sunum oluşturması açısından tercih edilmektedir.

Bal kabağı hakkında her şey…

 

Doğum yeri olan Güney Amerika’nın kuzey kesiminden zamanla tüm dünyaya yayılan, kabak ailesinin belki de en bilinen öğesidir. Yuvarlak formda, sarı, yeşil ve turuncu tonlarında yetişen bal kabağı, yivli görüntüde ve parlak renklere sahiptir. Bal kabağı, bahar aylarında tohum olarak toprağa atıldıktan yaklaşık 4 ay sonra ağustos ve eylül aylarında toplanır. Sulama ve bakım istemeyen bu sebze, ortalama 30 ya da 40 kiloya kadar ulaşır. Hatta bal kabağının 400 kiloya kadar ulaştığı da görülmüştür. Çeşitli büyüklük ve kilolarda elde edilen bal kabağı, lezzeti, sağlığa olan faydaları ve kendine has aroması nedeniyle Türk kültüründe de tatlılarda, yemek ve soslarda oldukça sık kullanılmaktadır. En çok merak edilen konulardan biri yazımı olan bal kabağı, Türk Dil Kurumu’na göre sanılanın aksine balkabağı şeklinde bitişik olarak değil bal kabağı şeklinde ayrı yazılır.

 

Batı dünyasında her sene 31 Ekim tarihinde, özellikle Hristiyanlar tarafından kutlanan cadılar bayramının sembolü olan bal kabağı, bu dönemde özellikle içi oyularak çeşitli ışıklandırmalar da kullanılıp süs eşyası olarak satışa sunulur. Bal kabağı ile yapılan yiyecekler, bal kabağı çorbası, bal kabağı tatlısı, yemeği, pastası ve kızartması, halloween adı da verilen cadılar bayramı özel yemeklerinde sunulan başlıca yiyecekler arasında yerini alır.

 

Ülkemizde ise, bal kabağı genellikle tatlı yapımında kullanılırken, bebek ve çocuklar için bal kabağı çorbası şeklinde de katı gıda dönemlerinde tüketilir. Ayrıca farklı baharatlarla ve süt ile hazırlanan bal kabağı çorbası, özel yemek davetlerinde de farklı renk ve görüntüsü ile şık bir sunum oluşturması açısından tercih edilmektedir.

 

Balkabağının faydaları nelerdir?

 

Bal kabağı, içerdiği yüksek lif oranı, vitamin ve mineraller nedeniyle, oldukça sağlıklı ve besleyici bir sebzedir. Bal kabağının faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

 

  • İçerdiği lifler sayesinde, uzun süre tokluk sağlarken, sindirim sistemini düzenleyici ve bağırsak hareketlerini artırıcı özellik taşır.
  • Kabızlık problemi yaşayanlarda, iyileşmeyi hızlandırır.
  • Hücre yenileyici aminoasit içeriği sayesinde, cildi yeniler, saç köklerini besler ve saça canlılık kazandırır.
  • Bal kabağı, yaşlılık belirtileri arasında sayılan kuru cilt ve kırışıklık sorunlarının önlenmesinde ve giderilmesinde de oldukça etkilidir.
  • Kalori oranı düşük ve az yağlı bir sebze olması nedeniyle, kilo kontrolü aşamasında diyet listelerinde yerini alarak zayıflamaya destek olur.
  • Beyin sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
  • Diyabet tedavisine destekleyicidir.  Yüksek şeker hastalarında balkabağının etli kısmının tüketilmesinin, şekeri düşürücü yönde etki edeceği bilimsel açıdan da ispatlanmıştır.
  • Gut hastaları için de oldukça faydalıdır.
  • Çocuklar için kemik gelişiminde destekleyici rol oynamaktadır.

 

 

 

 

Bal kabağı nasıl soyulur?

 

Bal kabağı, dış kabuğu oldukça sert bir sebze olması nedeniyle farklı teknikler kullanılarak tüketilebilir hale getirilecektir. Çorba, tatlı gibi tariflerde ya da püre halinde kullanılacaksa, bal kabağı tepe kısmından daire şeklinde kesildikten sonra, etli kısmı bir kaşık yardımı ile temizlenir. Bu aşamada çekirdeklerinin de ayrılıp temizlenmesi gerekebilir. Ancak bal kabağı çekirdeği de sağlığa faydalı olduğundan bunların atılmaması ve tüketilmesi tavsiye edilir.

 

Diğer bir bal kabağı soyma yöntemi ise dilimler halinde kesmektir. Bal kabağını dilimlemeden önce dış yüzeyini yıkanarak temizlenmesi önemlidir. Bal kabağı, yapısı gereği üzerinde bulunan yivlerden kesilerek dilimlere ayrılabilir. Daha sonra bu dilimler, bıçak yardımı ile kabuklarından temizlenebilir. Bu yöntemle soyulan bal kabağı, dilimler halinde kabak tatlısı yapımında kolaylıkla kullanılabilir.

 

Bal kabağı nasıl saklanır?

 

Bal kabağı, yapısı gereği oldukça büyük boyutlarda bir sebze olduğundan, kullanılmayan kısmın bozulmaması için buzlukta saklanmalıdır. Bal kabağı, buzluğa konulacaksa önce tamamen temizlenmeli ve mutlaka çekirdeklerinden ayrılmalıdır. Sonrasında küpler ya da dilimler halinde kesilen bal kabağı, saklama kabı ya da buzdolabı poşetlerine konularak buzluk bölümünde 9 ay süreyle saklanabilir. Bal kabağı, buzlukta bir miktar şişerek donacağından saklama kabında saklanacaksa mutlaka kap içerisinde bir miktar boş alan olmasına dikkat edilmelidir.

 

Bal kabağı kullanılan tarifler nelerdir?

 

Bal kabağı, bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde hafif suda ya da buharda haşlanarak püre haline getirilip bir öğün halinde tüketilebilir. Bunun dışında bal kabağı, çorba yapımında, kabak tatlısı yapımında, pasta yapımında ve minik atıştırmalıkların yapımında da kullanılabilen bir sebzedir. Bal kabağı, kabak tatlısı yapımında kullanıldığında biraz şeker ilavesi ile pişirilebilir. Sadece haşlanarak ya da kızartılarak da servis edilebilir. Üzerine tahin, kaymak konularak ya da cevizle süslenerek tüketilebilir.

 

Bal kabağının zararları nelerdir?

 

Bal kabağı, boyundan büyük faydalar sağlayan vitamin, mineral ve lif yönünden oldukça zengin bir sebzedir ve her yaş ve sağlık durumunda kişi tarafından güvenle tüketilebilir. Bilinen hiçbir zararı olmamasına karşın, fazla tüketilen bal kabağı, alerjik yapıda kişilerde hassasiyete ve alerjiye neden olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi durumunda avuç içlerinin sarı renk alması durumu da gözlenmektedir.


@2020-10-07 11:51:35